Com arriben les dones a una situació de sense llar?

 
 

Dormir al carrer és “la darrera fase” d’un procés llarg de pèrdues i privacions. Segons les dades de l’enquesta de perfil d’ASSIS (2018) les principals causes del sensellarisme  femení estarien relacionades amb ruptures sentimentals (33%) i violència de gènere (17%).

Generalment han patit un seguit de circumstàncies al llarg de la vida que han condicionat fortament la seva història (el 52% ha patit agressions físiques en l’edat adulta, el 32% agressions sexuals, el 56% violència de gènere i el 48% ha efectuat algun intent de suïcidi[1]).

Per sobreviure posen en joc estratègies que poden arribar a ser molt extremes (explotació laboral, sexual, dependència econòmica de parelles tòxiques…etc). Això sumat a que les dones hem estat socialitzades per desenvolupar funcions de cures en l’àmbit domèstic fa que no poder sostenir el benestar especialment dels fills/es creï problemes d’autoestima i identitat[2].

Tot plegat porta implícit un desgast i un deteriorament físic, emocional i psicològic molt fort. La resignació, la frustració i el sentiment de fracàs s’afegeixen a unes motxilles personals que cada cop pesen més.

Quan les situacions de precarietat es cronifiquen en el temps o quan aquestes dones arriben a una situació de carrer ho fan en pitjors condicions en tots els sentits (salut física, salut mental, deteriorament sòcio-relacional, sòcio-econòmic, psicosocial…etc).

A més, a aquestes dones els hi afecten un seguit de factors de risc pel simple fet de ser dones. La societat les situa en desavantatge pràcticament en tots els àmbits; pateixen més situacions de violència ; viuen en un estat permanent de por i inseguretat i els afecten molt més els estereotips i l’estigma social, motiu pel que generalment els hi acompanyen sentiments de vergonya i culpa que fa que no només estiguin invisibilitzades sinó que moltes vegades elles mateixes vulguin ser invisibles.

1] ‘Situación, necesidades y procesos de cambio de las mujeres en situación de sin hogar’ Dra. Sonia Panadero, UCM. 2016 https://idus.us.es/xmlui/handle/11441/51814 

[2] Mujeres sin hogar: aproximación teórica a una situación de desprotección, vulnerabilidad y exclusión. Mireia Díaz Farré 2014. https://www.icps.cat/archivos/CiPdigital/cip-i9diaz.pdf?noga=1

 
 

56%

han patit violèNcia de gènere

52%

han patit agressions físiques

 

32%

han patit agressions sexuals

48%

ha efectuat algun intent de suïcidi